BANJALUKA, Domaći i strani gosti su u hotelima i restoranima širom RS u prvom polugodištu potrošili 55,63 miliona KM, a pritom su oko tri četvrtine ovog novca dali za hranu i piće, dok je preostala svega jedna četvrtina iznosa potrošena za plaćanje prenoćišta.
Kada ove četvrtine pretočimo u cifre, to znači da su u prvom polugodištu ove godine ljudi koji su gostovali u hotelima i restoranima za hranu i piće dali ukupno 41,26 miliona KM, dok su na prenoćišta potrošili ukupno 13,78 miliona KM, potvrđuju podaci Republičkog zavoda za statistiku RS.
Pored ovoga, statistika je u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isto vrijeme prošle godine zabilježila i pad prometa u hotelima i restoranima, i to u iznosu od 1,16 miliona KM.
Naime, ovi posljednji statistički podaci ukazuju na to da smo i dalje, turistički posmatrano, više tranzitna zemlja, a ne destinacija u kojoj se gosti na nekoliko dana stacioniraju. S tim u vezi, iz Turističke organizacije RS (TORS) kažu da je najveći problem u nedostatku smještajnih kapaciteta. Ovu činjenicu potvrđuje Nada Jovanović, direkotrica TORS, koja ističe da je upravo to jedan od glavnih razloga zbog kojeg je iznos utrošen za noćenje u RS manji u odnosu na novac potrošen za hranu i piće.
“Manjak smještaja, i to u svim turističkim strukturama, predstavlja jedan od ključnih problema da proširimo posao”, rekla je Jovanovićeva.
Ona je precizirala da, kada govori o potrebi proširenja smještajnih kapaciteta, primarno misli na neophodnost izgradnje hotela visoke kategorije u Banjaluci, Trebinju, Višegradu, te na činjenicu da je potrebno izgraditi nove kampove za konstantno rastuće potrebe omladinskog turizma.
“Smještajnih kapaciteta u RS je malo i oni su gotovo konstantno popunjeni”, kaže ona. Jovanovićeva je navela da se u RS teško mogu organizovati događaji kojima prisustvuje veliki broj stranaca, jer i kada se iskoriste svi kapaciteti, ne postoji opcija da se na području šire banjalučke regije smjesti nekoliko hiljada ljudi.
“Jedan događaj u Banjaluci smo morali otkazati jer nije bilo mogućnosti da nađemo smještaj za 5.000 ljudi. Naime, tada samo uradili kalkulaciju u koju smo uvrstili sve vidove prenoćišta u Banjaluci, Kozarskoj Dubici, pa i u Banji Vrućici, i na kraju opet nismo imali dovoljno kreveta. Od cijele organizacije se na kraju odustalo, jer bi ljudi naprosto morali putovati predaleko od mjesta prenoćišta i sve bi izgubilo smisao”, kaže ona.
Sa druge strane, ugostitelji iz RS kažu da višemilionski polugodišnji obrt novca u oblasti turizma i hotelijerstva ukazuje na veoma značajnu vrijednost ove privredne grane, čiji je stvarni potencijal daleko od iskorištenog.
“Otvaranjem novih smještajnih kapaciteta, podizanjem usluge na viši nivo i, naravno, više nego neophodnim produženjem radnog vremena ugostiteljskih objekata prometi koje bilježe turisti i ugostitelji bi bili i daleko veći”, kaže Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu grada Banjaluka.
On je istakao da u privrednoj priči cijele RS nikada ne treba gubiti iz vida to da upravo oblast turizma i ugostiteljstva zapošljava najviše ljudi, te da je u njoj i najlakše stvoriti uslove za otvaranje novog radnog mjesta.
“Prostom kalkulacijom dođemo do računice da u sektoru turizma i ugostiteljstva u Banjaluci radi sasvim sigurno oko 5.000 ljudi. Sa druge strane, nije se lako sjetiti preduzeća koje ima toliko radnika”, rekao je Tatić.
On je istakao da bi za turističku ponudu od velikog značaja bilo uvođenje jednostavnih organizacionih stvari, kao što je markiranje restorana s autohtonom hranom i pićem, koje kod nas ne postoji.
Tatić je naglasio i to da bi se iz turizma i ugostiteljstva sleglo i više novca ukoliko bi inspekcije napravile veći pritisak na objekte u ovoj oblasti.
Inače, iz Inspektorata RS su ranije konstatovali da je svaka treće kontrola u oblasti turizma i ugostiteljstva ukazala na postojanje nekog vida neregularnosti u poslovanju.
Inspektori su u ovom sektoru od početka januara zaključno sa krajem juna ove godine izvršili 609 kontrola, od čega su u čak 196 konstatovali neki vid neregularnosti. Nezavisne novine