VAŠINGTON, Oni koji povremeno popiju koju čašu alkohola žive duže i manje su podložni srčanim oboljenjima, pokazuje najnovija studija doktora Dejna Kinga sa Medicinskog fakulteta Južne Karoline u Čarlstonu.
Ljudi koji su počeli da piju u srednjim godinama imaju 38 odsto šansi manje da dobiju srčani udar ili neko drugo srčano oboljenje u odnosu na one koji uopšte ne piju pa čak i ako su gojazni, imaju dijabetes, visok krvni pritisak ili nešto drugo, navodi se studiji.
Mnoge studije pokazale su da su ljudi koji piju malo ili umjereno zdraviji od onih “koji samo piju čaj”, ali svaki put naučnici su naglašavali da nema razloga da oni koji ne piju sada to počnu da rade.
“Ova studija zasigurno malo pomjera balans”, rekao je King.
Tima Dejna Kinga izučavao je ljekarski dosije 7 697 ljudi u dobi između 45 i 64 godina koji su počeli kao osobe koje ne piju.
U periodu 10 godina šest odsto dobrovoljaca počelo je da pije, navodi se u studiji koja je objavljena u američkom Časopisu za medicinu /American Journal of Medicine/.
King je rekao da ne zna zašto su neki dobrovoljci počeli da piju i da je to bio prirodan eksperiment.
“U naredne četiri godine pronašli smo nove pijače i uporedili smo ih sa ljudima koji nikako ne piju i tu smo zabilježili pad od 38 odsto u novim kardiovaskularnim oboljenjima”, kaže on.
Ovaj rezultat zadržao se i kad su naučnici uključili još neke rizike od srčanih oboljenja kao što su pušenje, visok krvni pritisak, gojaznost, rasu, nivo obrazovanja, vježbe i holesterol.
Neki dobrovoljci imali su više od jednog rizika da obole, ali su ipak “profitirali” od alkohola, kaže King.
“Polovina ispitanika pila je samo vino i ustanovili smo da su korist i blagotovoran uticaj mnogo veći za one koji piju samo vino”, rekao je on.
Kingov tim sada počinje novo istraživanje u kome će određenoj grupi ljudi koji ne piju biti data čašu vina dnevno, a drugima čaša soka od grožđa, ili čaša soka od grođža začinjena antioksidantima, a što je mješavina za koju se vjeruje da liječi srčana oboljenja. Rojters