ZAGREB, Prosječno domaćinstvo u Hrvatskoj je prošle godine potrošilo 81.054 kune (10.582 evra), od čega je gotovo 30 odsto otišlo na hranu i piće, a tek nešto manje su im iznosili izdaci za stanovanje, energente i prevoz, pokazali su podaci hrvatskog Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Podaci DZS-a, prikupljeni metodom ankete u kojoj je učestvovalo nešto više od dvije hiljade domaćinstava, pokazali su da je od ukupno 81.054 kune, gotovo svaka treća kuna prošle godine potrošena na hranu i piće, piše Tportal.
Naime, hrvatska domaćinstva su lani na hranu i bezalkoholna pića u prosjeku potrošila 23.934 kune (3.125 evra), čime ti izdaci u ukupnim troškovima učestvuju sa 29,5 odsto.
Za bezalkoholna pića, hrvatski građani su lani potrošili u prosjeku 1.778 kuna, dok su izdaci za alkoholna pića, pak, bili na nivou od 1.045 kuna. Ukoliko se tome dodaju i 1.624 kune za cigarete, ukupna potrošnja na alkoholna pića i cigarete je iznosila 2.668 kuna (384 evra), što je udio od 3,3 odsto u ukupnim godišnjim troškovima.
Uz hranu i bezalkoholna pića, gotovo 30 odsto ukupnih prošlogodišnjih izdataka za potrošnju otišlo je na još dvije glavne grupe izdataka – stanovanje i potrošnju energenata (16,3 odsto ukupnih izdataka) i prevoz (13 odsto).
Tako su hrvatska domaćinstva za stanovanje i potrošnju energenata lani prosječno izdvojili 13.210 kuna (1.725 evra), od čega najviše za električnu energiju, gas i ostala goriva (8.578 kuna), kao i za snabdijevanje vodom i razne usluge vezane za stanovanje (3.396 kuna).
Izdaci za prevoz u prosjeku su iznosili 10.533 kune (1.375 evra) po domaćinstvu, od čega je statistički čak 70 odsto otišlo na održavanje vozila.
Veći udio u ukupnim izdacima prosječnog domaćinstva imaju još razna dobra i usluge (8,5 odsto), odjeća i obuća (6,7 odsto), rekreacija i kultura (5,9 odsto), te komunikacije (5,5 odsto).
Udio manji od pet odsto u ukupnim troškovima domaćinstava imaju – pokućstvo, oprema za kuću i održavanje kuće (4,5 odsto), već spomenuta alkoholna pića i cigarete (3,3 odsto), zdravstvo (3,0 odsto), restorani i hoteli (2,7 odsto), a najmanji udio od 1,1 odsto ima obrazovanje (prosječno lani 858 kuna).
Statistika je pokazala i da prosječno hrvatsko domaćinstvo, uz hljeb i mlijeko, najčešće na tanjiru ima živinsko meso i svinjetinu, a za prilog krompir, kao i da je potrošnja hljeba i peciva po članu domaćinstva lani prosječno iznosila 61,6 kilograma, a ostalih pekarskih proizvoda 7,8 kilograma.
Uz to, potrošilo se i 20,3 kilograma brašna po članu domaćinstva, tjestenine 7,8 kilograma i 4,4 kilograma pirinča. Agencije