Capital.ba

Odobrene olakšice radnicima firmi sa „crne liste“

25.09.2024. / 13:35

BANJALUKA – Radnici u preduzećima koja su se našla pod sankcijama Kancelarije za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Američkog ministarstva finansija imaće pravo na olakšice kod vraćanja kredita.

trezorski zapisi

FOTO: CBBiH

Naime, Upravni odbor Agencije za bankarstvo Republike Srpske (ABRS) je na danas održanoj sjednici usvojio Odluku o privremenim mjerama za odobravanje olakšica za radnike u preduzećima koja su pogođena teškom ekonomskom situacijom i kojima je ograničeno poslovanje.

Odlukom su definisane posebne mjere koje se mogu odobriti fizičkim licima kao što su moratorijum, odnosno odgoda u otplati kreditnih obaveza, uvođenje grejs perioda za otplatu glavnice, produženje krajnjeg roka za otplatu kredita kao i prilagođavanje plana otplate“, saopšteno je iz Agencije.

Ova mjera sigurno će pomoći stotinama radnika firmi koje su ugašene zbog sankcija OFAC-a, ali i drugim radnicima čije firme su došle u ekonomske probleme.

Ovu mjeru je još prije tri mjeseca najavio direktor Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput.

„Agencija za bankarstvo, kao što je to slučaj bio u vrijeme korona virusa, može donositi određene odluke u segmentu relaksacije vraćanja nekih obaveza od klijenata koji rade u kompanijama. Tako da, išli smo sa informacijama prema Ministarstvu. Krećemo se u tom pravcu pronalaska rješenja“, izjavio je tada Šuput za ATV.

Podsjećamo, pod sankcijama su se našli “Sirius 2010”, “Infinity International Gruop”, i njene članice – “Prointer ITSS“, medijska kuća “Una World”, “Infinity Media”, zatim “K-2 Audio Company” na koju je prebačena ranija sankcionisana “Alternativna televizija” i “Kaldera Company”.

Na listu su stavljeni i vlasnik Infinity International Group Đorđe Đurić te direktor „Kaldera Company“ Milenko Čičić.

Neka od preduzeća su se preregistrovala i promijenila vlasničku strukturu a pojedina su bila prinuđena da masovno otpuštaju radnike, kojima je država izašla u susret u za njih veoma nepovoljnom momentu.

Inače, Agencija za bankarstvo je donijela i Odluku o privremenoj mjeri očuvanja kapitala banke, kojom, kako navode, idu u pravcu jačanja kapitalne osnove banaka u uslovima ekonomske nestabilnosti.

Uvodi se obaveza podnošenja zahtjeva od strane banke i davanje saglasnosti od strane Agencije za isplatu dobiti ostvarene u prethodnoj poslovnoj godini, sa glavnim ciljem povećanja otpornosti banke na finansijske šokove, očuvanja stabilnosti bankarskog sektora te održavanja ukupne stabilnosti finansijskog sistema Republike Srpske“, kažu u ABRS.

Takođe, izmijenili su i Odluku o privremenim mjerama za ograničavanje izloženosti, a u cilju ublažavanja rizika koji proističe iz izloženosti prema stranim centralnim vladama i centralnim bankama usljed poremećaja na globalnim finansijskim tržištima.

Kako je saopšteno, Agencija je kroz praćenje primjene i efekata ove odluke prepoznala potrebu za dodatnim ograničavanjem ulaganja banaka iz Republike Srpske na globalnim finansijskim tržištima, kako bi banke, u slučaju potencijalnih rizika, nastavile nesmetano i u kontinuitetu da finansiraju rast privredne aktivnosti Republike Srpske.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!