Capital.ba

Vlada po treći put najavljuje početak gradnje autoputa Banjaluka – Prijedor

12.09.2024. / 15:05

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske po treći put je najavila početak izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor, koji je inače već dva puta ozvaničen.

Detalj sa svečanog otvaranja autoputa iz novembra 2011. godine, FOTO: Agencije

Naime, Vlada je danas na sjednici u Banjaluci, razmatrala Informaciju u vezi sa izgradnjom auto-puta Banjaluka-Prijedor i zaključila da je zajedno sa svim republičkim institucijama, ispunila sve obaveze kada je riječ o ovom projektu te da je naredni korak na strani kineskog partnera.

Od kineske kompanije „Šandong“, Vlada očekuje da do kraja mjeseca počne sa radovima”, navodi se u saopštenju nakon sjednice.

U Vladi nisu otkrili da li će i ovaj put radovi biti svečano ozvaničeni.

S obirom na to da je u toku predizborna kampanja, te da je ovaj projekat  ranije iskorišten u političku promociju, ova ideja se svakako ne smije odbaciti.

Podsjećamo, u novembru 2021. godine, mjesec dana prije vanrednih izbora za gradonačelnika Prijedora vlast Srpske svečano je ozvaničila početak izgradnje autoputa Prijedor-Banjaluka.

Deset mjeseci kasnije, neposredno pred nove, ovoga puta opšte izbore 2022. godine, gradnja je ponovo najavljena, doduše bez svečanosti.

Podsjećamo, gradnja saobraćajnice duge 42 kilometra koštaće 297 miliona evra.

Ugovor sa Kinezima je potpisan 2018, oni su i pronašli novac za gradnju, a koji će vraćati kroz putarinu, koju će naplaćivati 30 godina. Ukoliko im ta putarina ne bude dovoljna, Vlada se obavezala da će im iz budžeta nadoknaditi nedostajući iznos.

Inače, i pored brojnih pokušaja i sudskih postupaka Vlada nikada do kraja nije otkrila sve detalje ovog ugovora, odnosno od očiju javnosti je ostao sakriven najbitniji dio koji se odnosi na finansije.

CAPITAL: D. T.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!