Capital.ba

“Barberiju” prijeti ispadanje sa Londonske berze

24.08.2024. / 16:10

LONDON – Britanskoj modnoj firmi “Barberi” nakon 15 godina prijeti ispadanje iz elitnog berzanskog indeksa FTSE 100 koji prati najkvalitetnije kompanije na Londonskoj berzi.

barberi

Foto: Pixabay

Akcije “Barberija” su u posljednja tri mjeseca izgubile trećinu svoje vrijednosti na berzi zbog usporavanja potražnje u cijeloj industriji luksuzne mode i neuspješne rekonstrukcije brenda, tako da se kompanija trenutno nalazi na 140. poziciji FTSE indeksa sa procijenjenom tržišnom vrijednošću od 2,95 milijardi evra.

Njena pozicija je daleko ispod one koja je potrebna da bi se zadržalo mjesto u elitnom klubu FTSE 100, prenosi Blumberg.

Konačne promjene indeksa FTSE 100 biće objavljene 4. septembra nakon zatvaranja evropskih tržišta.

Prihodi kompanije “Barberi” za kvartal koji se završio 29. juna su pali za 22 odsto međugodišnje na 458 miliona funti, odnosno na približno 544,7 miliona evra, prenosi Si-En-Bi-Si.

Firma je objavila da je obustavila isplatu dividende i upozorila da bi u prvoj polovini fiskalne godine mogla da zabilježi operativni gubitak, dok će operativni profit za cijelu fiskalnu 2025. vjerovatno biti ispod očekivanja.

“Barberi” je pokušao da se nametne na tržištu vrhunskih luksuznih brendova, ali taj plan nije uspio i očekuje se da će kompanija sada ciljati na manje bogate potrošače, prenosi portal Biznis of fešn (BoF).

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!