Capital.ba

U Sloveniji sve više radnika iz Indije, Nepala, Bangladeša i Filipina

24.08.2024. / 15:18

LJUBLJANA – Slovenija se, kao i druge razvijene zemlje, godinama suočava sa velikim nedostatkom kadrova, zbog čega ima rekordan broj stranih radnika.

indijci

Foto: Pixabay

Najviše ih je i dalje iz zemalja bivše Jugoslavije, ali sve više dolazi i iz Indije, Nepala, Bangladeša i Filipina. Važan izazov ovdje ostaje ubrzanje procedura zapošljavanja, piše SEEbiz.

Udio aktivnih stranih državljana u Sloveniji raste već nekoliko godina. U maju je, ne računajući poljoprivrednike, bilo rekordnih 15,8 odsto među svim radnim ljudima u zemlji. Tako je 2022. godine iznosio 14,2 odsto, a pet godina ranije, 2017. godine, bio je 6,6 odsto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Ukupan broj aktivnih stranih državljana u maju ove godine iznosio je 146.400, a i dalje dominiraju državljani Bosne i Hercegovine (BiH) sa ukupno 71.515. Slijede građani Kosova* (16.775), Srbije (16.175) i Hrvatske (11.090).

Međutim, posljednjih godina slovenački poslodavci gledaju daleko izvan granica bivše Jugoslavije, pa broj radnika iz južne Azije značajno raste. Na primer, u maju je bilo 1.021 zaposlenih državljana Indije, 409 Nepala, 266 Bangladeša i 184 Filipina.

Kako su za STA pojasnili u Ministarstvu rada, u prva četiri mjeseca izdato je 859 odobrenja za jednokratnu boravišnu i radnu dozvolu za radnike iz Indije (prošle godine 976 u cijeloj godini, 2022. godine 322 odobrenja).

Sličan trend je i za Nepalce (u prva četiri mjeseca 423, prošle godine 408 i godinu ranije 138 dozvola), Bangladešane (u prva četiri mjeseca 321, prošle godine 372 i godinu prije 137 dozvola) i Filipince (u prva četiri mjeseca 135, prošle godine 84 i pretprošle godine 50 dozvola).

Značajno raste i broj radnika iz ovih zemalja koje strani poslodavci šalju u Sloveniju na osnovu slovenačkog zakona o prekograničnom pružanju usluga.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije za STA, od januara do jula ove godine najviše dozvola izdato je radnicima iz Južne Azije u oblastima građevinarstva, proizvodnje, ugostiteljstva, transporta i skladištenja, te trgovine, održavanja i popravke motornih vozila.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!