Capital.ba

Rusija prvi put ušla u prva tri najveća trgovinska partnera Indije

16.07.2023. / 12:00

MOSKVA – Rusija je prvi put ušla u prva tri najveća trgovinska partnera Indije, jer je trgovinski obim dvije zemlje za pet mjeseci ove godine dostigao je 27,1 milijardu dolara, pokazuju podaci indijskog Ministarstva trgovine i industrije.

rusija

FOTO: Pixabay

Prema podacima Ministarstva, u periodu januar – maj obim bilateralne trgovine porastao je 3,8 puta, na rekordnih 27,1 milijardu dolara, zbog povećanja indijske kupovine ruske robe 3,9 puta – do 26,5 milijardi dolara, što je omogućilo Rusiji da ostane drugi najveći uvoznik robe u zemlji.

Osim toga, naglo je porastao i izvoz indijskih proizvoda u Rusiju – 2,6 puta, na 639 miliona dolara.

Najveći trgovinski partner Indije i dalje je Kina sa ukupnim prometom od 41,1 milijardu dolara, iako je brojka za godinu dana pala za 9,3 odsto.

Druge ostaju Sjedinjene Američke Države, čiji je obim trgovine sa Indijom za godinu smanjen za 12,5 odsto, na 30,4 milijarde dolara.

Trgovinski promet između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Indije od januara do maja smanjen je za 11 odsto, na 24,2 milijarde dolara, zbog čega je ova zemlja pala na četvrtu poziciju.

Saudijska Arabija je na petom mjestu sa prometom od 18,3 milijarde dolara, što je pad od 9,1 odsto na godišnjem nivou. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!