Capital.ba

Bratunac: Uskoro još jedna hladnjača za voće

06.04.2016. / 9:31

bratunacBRATUNAC, U Bratuncu bi do kraja aprila trebalo da počne sa probnim radom nova hladnjača za skladištenje voća gdje će biti zaposleno 50 radnika, a povremeno će biti angažovano više desetina sezonskih radnika.

Vlasnik hladnjače Petko Rankić potvrdio je Srni da su u toku završni radovi na uređenju prostora oko objekta i opremanju nove, treće i najveće hladnjače za skladištenje voća u bratunačkoj opštini.

Rankić kaže da je kapacitet nove hladnjače 950 do 1.000 tona voća, a da za 24 časa može preuzeti i zamrznuti 40 tona voća.

“U početku ćemo raditi prebiranje, klasifikaciju, razvrstavanje i pakovanje otkupljenog voća za izvoz. Već u idućoj godini planiramo pokrenuti preradu voća i proizvodnju džemova, sokova i drugih proizvoda od voća i povrća”, istakao je Rankić.

U ovoj godini vršiće se otkup i skladištenje samo jagodičastog voća, dok će drugog voća i povrća u narednim godinama zavisiti od zahtjeva tržišta.

Rankić kaže da će zamrznuto voće izvoziti u Njemačku i Švajcarsku, te da postoji mogućnost da potpiše ugovor o saradnji sa Zemljoradničkom zadrugom iz Arilja i da zajednički izvoze voće na svjetsko tržište.

U izgradnju i opremanje hladnjače vlasnik je uložio 2,5 miliona KM obezbijeđenih uglavnom kreditnim zaduživanjem.

U Srebrenici postoje tri hladnjače i sve su izgrađene u posljednjih 12 godina kada je došlo do ekspanzije malinarstva u ovom kraju.

Izgradnja hladnjača podstakla je razvoj proizvodnje jagodičastog voća u srednjem Podrinju, jer su se time pojavili sigurni otkupljivači i eliminisani su nakupci, koji su ucjenjivali proizvođače i neredovno isplaćivali sredstva za otkupljeni rod voća.

Proizvođači maline i drugog jagodičastog voća u srednjem Podrinju očekuju da će otvaranje još jedne hladnjače za voće povećati konkurenciju i omogućiti bolju prodajnu cijenu njihovih proizvoda. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!