Capital.ba

UnionPay stigao u Sloveniju

24.01.2016. / 12:35

junion pejLJUBLJANA, Kineska kompanija koja izdaje platne kartice, UnionPay, stupila je nedavno na slovenačko tržište.

Razlog je jasan. Slovenačko tržište je vrlo potentno o čemu svjedoči istraživanje MasterCarda koje pokazuje da 47 odsto Slovenaca kartice koristi triput sedmično.
Godine 2014. bilo je odrađeno 5,2 milijardi evra vrijednih transakcija. Trend rasta upotrebe kartica trajaće sve dok „plastiku“ ne istisne neki savremeniji model plaćanja, kao što je pametni telefon.
UnionPay u Sloveniju ulazi preko grupacije Intesa Sanpaolo koja u vlasništvu ima Banku Koper. Potonja će postati prva slovenačka banka koja će omogućiti podizanje gotovine sa karticama UnionPaya.
Kineska kompanija vodeća je „sila“ u biznisu sa platnim karticama.
Prema analizi Nielsen Researcha, godine 2013. držali su 50,6 odsto svjetskog tržišta, druga je bila Visa sa 31,7 odsto, a tek treći MasterCard s 15,4 odsto svjetskog tržišta.
Ali, što se tiče broja transakcija, Visa i MasterCard zajedno drže dvije trećine svjetskog tržišta, a UnionPay trećinu. SEEbiz

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!