Capital.ba

Niz mjera podrške Vlade Srbije poljoprivrednicima u 2015.

03.06.2015. / 16:33

poljoprivredaBEOGRAD, Vlada Srbije ponudila je čitav niz mjera podrške i podsticajnih sredstava poljoprivrednim proizvođačima u 2015. godini, a od iduće godine srpskim poljoprivrednicima biće dostupna i sredstva iz IPARD programa Evropske unije, najavljeno je danas u Privrednoj komori Beograda.

Jedan od najpovoljnijih podsticaja Vlade poljoprivrednicima odnosi se na unapređenje konkurentnosti i dostizanje standarda kvaliteta, investiranjem u proizvodnju biljnih kultura i u primarnu stočarsku proizvodnju, rekao je savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlada Kovačević, na sjednici Grupacije skladištara ratarskih proizvoda Privredne komore Beograda.

On je precizirao da se odobravaju subvencionisani krediti od dvije do pet miliona dinara od 1. maja do 15. oktobra ove godine, a da više od osam komercijlanih banaka vraća 40 do 55 odsto tih sredstava, dok se ostatak pokriva iz budžeta.

Ova sredstva se u biljnoj proizvodnji mogu koristiti za navodnjavanje, priključne mašine i opremu za sjetvu, sadnju i berbu, plastenike kao i za izgradnju hladnjača i objekata za skladištenje opreme i mašina za pripremu proizvoda, navodi se u saopštenju Komore.

Država u stočarskoj proizvodnji stimuliše nabavku opreme za proizvodnju stočne hrane, smještaj stoke, opremu za manipulaciju stajnjaka, nabavku kvalitetnih priplodnih grla i opremu za ribnjake i pčelarstvo, naveo je Kovačević.

On je napomenuo da je u toku izrada Pravilnika o kvalitetu poljoprivrednih proizvoda kojim će se po prvi put definisati i proteinski sastav ovih proizvoda.

To će, kako je istakao, donijeti velike promjene prije svega za skladišta ratarskih proizvoda zbog čega će njegova primjena biti odložena za dvije godine kako bi se obavile sve potrebne pripreme.

Prema novim propisima silosi će ubuduće morati da uvedu aparate za brzo mjerenje proteina, ali će država uvesti i subvencije za njihovu nabavku, najavio je Kovačević. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!