Capital.ba

Metalci traže od Vučića da zaštiti državnu imovinu

18.11.2013. / 20:04

vucicKRAGUJEVAC, Samostalni sindikat kragujevačkog preduzeća “Metal Sistemi” u restrukturiranju zatražio je danas od prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da zaštiti državnu imovinu i radnike u tom preduzeću.

U otvorenom pismu upućenom Vučiću, Samostalni sindikat navodi da je rješenjem Privrednog suda u Kragujevcu, a na zahtjev povjerioca “Rajfajzen banke” a.d. Beograd, pokrenut stečajni postupak u preduzeću “Metal Sistemi” u restrukturiranju.

Sindikat u tom pismu, dostavljenom medijima, ocjenjuje da je takav postupak nepoznat u sudskoj praksi i da nije do danas primijenjen ni nad jednim preduzećem u restrukturiranju u Srbiji, te da taj čin obesmišljava status restrukturiranja.

“Preduzeće “Metal Sistemi” nastalo je privatizacijom i spajanjem više preduzeća, a pratila su ih kontroverzna događanja, visoki krediti, posebno iz Fonda za razvoj i na kraju kolaps poslovanja”, navedeno je u pismu u kojem se naglašava “da su ti problemi prividno okončani tako što je tadašnji vlasnik vratio 57 odsto kapitala državi, 33 odsto zadržao, a 10 odsto dao radnicima.

Samostalni sindikat podsjeća i da su potom uslijedili istražni postupci u tom preduzeću, kao i da je bivši vlasnik u više navrata hapšen.

“Poslujući u većinski državnom vlasništvu pokušavali smo da ostvarimo što veće prihode kako bi smo sa preostalih 260 radnika imali sigurnu budućnost, međutim problem rješavanja dugova koji su u potpunosti iz perioda poslovanja u privatnom vlasništvu, nisu mogli biti riješeni, već se moraju riješiti kroz proces restrukturiranja”, navedeno je u pismu Samostalnog sindikata “Metal Sistemi” koje je potpisao predsjednik Miloš Tanasković.

Sindikat je ranije saopštio da je zbog odluke suda blokiran račun preduzeća, da su suspendovani organi upravljanja u preduzeću sa većinskim državnim kapitalom, a nadležnosti prenijete na Agenciju za privatizaciju. Takođe, sindikat navodi, da su nakaradnom odlukom Privrednog suda zaustavljene poslovne aktivnosti koje su preduzeću donosile mjesečno više od 12 miliona dinara prihoda. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!