Capital.ba

Mali: Ekonomske mjere za konsolidaciju javnog sektora

06.10.2013. / 14:51

vlada srbijeBEOGRAD, Vlada Srbije sutra će predstaviti set mjera koje se odnose na konsolidaciju javnih finansija i strukturne reforme, najavio je danas savjetnik prvog potpredsjednika vlade Aleksandra Vučića, zadužen za privredu i finansija Siniša Mali.

“Mjere koje ćemo prezentovati sutra predstavljaju prekretnicu u tome da se više nećemo zaduživati, već ćemo ”stegnuti kaiš” i trošiti koliko zarađujemo”, rekao je Mali gostujući na televiziji Pink.

Prema njegovim riječima, država je sada došla do nivoa kada više ne može da se zadužuje i zbog toga je neophodno napraviti održiv model razvoja.

Mali je naglasio da će se mijenjati i politika subvencija, i to prije svega onih koja se odnose na subvencionisanje javnih preduzeća, a mjere koje će biti predložene podrazumijevaće smanjenje tih subvencija.

Profesionalizacija menadžmenta, uvođenje novih procedura i načina upravljanja, koji su karakteristični za privatne kompanije, biće uvedena i u javna preduzeća, naveo je on i dodao da će nalaženje stranih investitora smanjiti subvencionisanje javnog sektora.

Subvencije koje se daju kompanijama za novootvorena radna mjesta su opravdane, istakao je Mali.

Očekuje se da se efikti ovih mjera osjete i na srednji rok, rekao je Mali i naveo da će se mjere koje se odnose na dodatno oporezivanje plata, ticati primanja većih od prosječnih u javnom sektoru.

Drugi set mjera, prema njegovim riječima, usmjeren je na povećanje privrednih aktivnosti, podsticanje izvoza i povećanje BDP-a, predočio je Mali.

Namjera je da se podigne nivo privrednog rasta, i da privatni sektor postane nosilac privrednog razvoja kao što je to u svim razvijenim zemljama svijeta.

Prema njegovim riječima, sada to nije slučaj jer veliki dio BDP potiče od javnog sektora u kojem su plate za oko 30 odsto veće nego u privatnom sektoru.

Govoreći o kreditu koji bi Srbija trebalo da dobije od Ujedinjenih Arapskih Emirata do kraja godine po povoljnim uslovima, uz kamatnu stopu od jedan odsto na godišnjem nivou, Mali je naveo da postoje dva načina da se upotrebi taj novac.

Jedan je da se vraćaju strari skupi krediti, a drugi je da se taj novac plasira u privredu po povoljnijim uslovima kako bi se pokrenula proizvodnja i kako bi i građani osjetili efekte.

Emirati su, prema njegovim riječima, perjanica investicija na svjetskom nivou i gdje oni odu, i drugi dolaze za njima. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!