Capital.ba

Poslodavci otkazuju kolektivni ugovor?

19.09.2013. / 9:06

poslodavciBANJALUKA, Unija udruženja poslodavaca RS juče je upozorila da će otkazati primjenu stavki Opšteg kolektivnog ugovora ukoliko novi zakon o radu RS ne bude usvojen do kraja godine.

Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, istakao je da suspenzija Opšteg kolektivnog ugovora suštinski znači ukidanje: regresa, pomoći za bolest, pomoći u slučaju smrti člana radničke porodice, dodataka za rođenje djeteta.

I dok ukidanje ovakvih stavki kolektivnog ugovora većinu zaposlenih u RS ne zabrinjava mnogo, jer se za većinu njih radi o sasvim nepoznatim radničkim “beneficijama”, iz Saveza sindikata RS kažu da je otkazivanje Opšteg kolektivnog ugovora u potpunosti besmisleno, te da nema nikakvo pravno dejstvo.

Trenutni oprečni stavovi poslodavaca i sindikata su takvi da poslodavci insistiraju na usklađivanju zakona sa evropskim standardima, ali ne žele ukazati na to šta to konkretno znači, dok sa druge strane sindikalci najavljuju da neće dozvoliti da se ni za milimetar popusti u zaštiti ionako već ozbiljno narušenih radničkih prava.

Zgonjanin je objasnio da su se poslodavci na suspenziju Opšteg kolektivnog ugovora odlučili zbog izričitog stava sindikata da neće pregovarati o novom zakonu o radu.

On nije htio da precizira šta to sve novi zakon o radu RS treba da donese, ali da će poslodavci svoj prijedlog zakona objelodaniti u roku od mjesec dana.

Iz Unije udruženja poslodavaca RS podsjetili su da su prilikom potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora 5. maja 2010. godine socijalni partneri potpisali sporazum kojim se Vlada RS tada obavezala da će u roku od 18 mjeseci predloži novi zakon o radu.

Na donošenje novog zakona o radu čekamo četiri godine, a sada je za to došlo krajnje vrijeme, a ukoliko do toga ne dođe, mi izlazimo iz tripartitnog dogovora”, konstatovao je on.

Sa druge strane, Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, ukazuje kako je trenutna situacija u vezi sa donošenjem novog zakonu o radu RS ukazuje da je socijalni dijalog u RS u velikoj krizi.

Unija udruženja poslodavaca RS nikada i nikome nije konkretno rekla kakav zakon o radu zaista želi. Mi trenutno ne možemo ni da komentarišemo nešto što ne znamo šta je, te smatram da u njihovim redovima vlada velika konfuzija”, rekla je Mišićeva.

Ona je objasnila da Opšti kolektivni ugovor pravno ima snagu zakona, pri čemu svaki od potpisnika ugovora ima pravo da povuče svoj potpis, ali on i dalje ostaje na snazi sve dok se ne donese novi.

“Novi opšti ugovor može biti donesen usaglašavanjem tri partnera i za njegovo donošenje ne postoji rok. Odluka Unije poslodavaca RS nema nikakvo pravno dejstvo, jer je Opšti kolektivni ugovor dobro osiguran”, istakla je Mišićeva.

U Sindikatu su podvukli da je Opšti kolektivni ugovor donesen kompromisom Saveza sindikata RS, Unije udruženja poslodavaca RS i predstavnika Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, te da se on ne može otkazati povlačenjem jedne strane.

Ipak, ukoliko poslodavci suspenduju kolektivni ugovor, ne postoje odredbe prema kojima bi oni trpili bilo kakve pravne sankcije.

Zakon o radu RS nije u skupštinskoj proceduri

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, juče je rekao da Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS već dugo pokušava da nađe rješenje u vezi sa zakonom o radu RS, te konstatovao da on još nije u skupštinskoj proceduri.

“O zakonu o radu RS se razgovara unazad dvije-tri godine, a u vezi s njim vladaju potpuno suprotstavljeni stavovi socijalnih partnera”, rekao je Radojičić komentarišući najnovija komešanja sindikalaca i poslodavaca u vezi sa zakonom o radu RS.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!