Capital.ba

Odluka Ustavnog suda RS gubi smisao

27.11.2008. / 16:47

BANJALUKA,  Odluka Ustavnog suda Republike Srpske (RS) koji je utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom Opšti kolektivni ugovor, zaključen 2006. godine, gubi svoj smisao jer su se u međuvremenu desile izmjene Zakona o radu, izjavila je predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Mišićeva je rekla  da ne može komentarisati odluku u cjelosti, ali da zna da se odnosi na član 161 stav 2 koji se tiče utvrđivanja reprezentativnosti socijalnih partnera na nivou RS i da je, u međuvremenu, utvrđeno da je jedini reprezentativni i većinski Savez sindikata RS.

Prema njenim riječima, Savez sindikata ima više od 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih u RS, a zakonski minimum je više od 10 odsto da bi bio reprezentativni sindikat.

“Samo Savez sindikata ima više od 10 odsto članstva od ukupnog broja zaposlenih u RS. Ranije nije postojao način da se to dokaže, a nakon izmjena Zakona u radu uveden je instrument dokazivanja reprezantitivnosti i mi smo dobili zvaničnu odluku da smo jedini reprezentativni i većinski sindikat u RS, koji u svom sastavu ima više od 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih u RS”, objasnila je Mišićeva.

Ona je dodala da se niko, osim Saveza sindikata, nije pojavio da dokaže da ima dovoljan broj članstva, odnosno svoju reprezentativnost.

Ustavni sud RS utvrdio je da nije u saglasnosti sa Ustavom Opšti kolektivni ugovor, koji su 2006. godine zaključili Vlada RS, Savez sindikata RS, Unija udruženja poslodavaca RS i Savez poslodavaca RS.

Ustavni sud ocijenio je da prilikom zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora nisu poštovane odredbe Zakona o radu, zbog čega je došlo do povrede načela iz Ustava RS.Srna

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!