Capital.ba

EU – Zabrana pesticida, spas pčela

30.04.2013. / 7:40

pceleBRISEL, Evropska komisija je juče saopštila da će uvesti privremenu zabranu za tri vrste pesticida koje se najčešće koriste u svijetu, zbog strahovanja da su štetni po pčele, i pored toga što vlade zemalja EU nisu uspjele da postignu sporazum oko tog pitanja.

Tokom glasanja, evropski zavničnici nisu mogli da odluče da li da uvedu dvogodišnju zabranu, uz neke izuzetke, za klasu pesticida poznatih kao neonikotinoidi, koje mahom proizvode njemački Bajer i švajcarska Singenta, prenosi Rojters.

Komisija je u januaru predložila zabranu pesticida, nakon što su evropski naučnici ukazali da hemikalije iz pesticida predstavljaju ozbiljan rizik po pčele koje oprašuju široki spektar usjeva koji se gaje u Evropi.

Proizvođači pesticida i neki naučnici tvrde da nije dokazana veza izneđu upotrebe neonikotinoida i oštrog pada broja pčela u Evropi u posljednjih nekoliko godina.

Ukupno je 15 evropskih zemalja glasalo za zabranu pesticida, dvije više u odnosu na prethodno glasanje iz marta, ali nije postignuta kvalifikovana većina, potrebna da bi zabrana odmah bila usvojena, što znači da je odluka prebačena na Komisiju.

Privremena zabrana će se odnositi na upotrebu neonikotinoida na svim usjevima osim žitarica koje se siju u jesen i biljaka koje ne privlače pčele, kao što je šećerna repa. Zabrana će stupiti na snagu 1. decembra 2013, pet mjeseci nakon prvobitnog prijedloga Komisije. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!