Capital.ba

Supermenov mineral i u Valjevu?

03.06.2012. / 14:54

VALJEVO,  Danica Srećković-Batoćanin, profesorka na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, kaže da nije isključeno da u okolini Valjeva, ponajprije u mjestu njenog rođenja Valjevskoj Kamenici i okolini ima izuzetno cjenjenog minerala.
“Jadarit je vezan za jedan neogeni jezerski basen koji je prije više desetina miliona godina postojao u široj okolini Valjeva. Raznim tektonskim poremećajima, taj basen je izdjeljen na više manjih –jadarski u kojem je pronađen jadarit, ali i na tamnavski, mionički i belanovački. S obzirom na to da su u ovim basenima vladali slični uslovi, realno je očekivati da se nađu slične pojave poput minerala jadarita”, objašnjava Srećković-Batoćanin za Politiku.

Kako kaže, očekuje da istražne bušotine na području Valjevske Kamenice i još nekih lokacija to potvrde.

Inače, jadarit je potpuno novi mineral, po hemijskom sastavu to je hidratisani natrijum-litijum borov silikat. Otkriven je u okolini Loznice sasvim slučajno prilikom traganja za mineralima bora, odnosno boratima. Podsjećam, litijum nije karakterističan za neogene basene i za sedimente uopšte nego je donijet sa okolnih granita, u ovom slučaju najvjerovatnije sa planine Cer. Bilo bi pretenciozno reći gdje ga ima, ali istraživanjima će se to pouzdano utvrditi, kaže Srećković-Batoćanin.

Jadarski basen je za sada jedino mjesto na svijetu u kojem je nađen novi mineral, i to zahvaljujući domaćim geolozima. Otkriven je na dubini od 600 metara i procjene su da ga na tom prostoru ima oko 120 miliona tona, što bi predstavljalo petinu svjetske proizvodnje litijuma.

Pošto se radi o podzemnoj eksploataciji, ne bi trebalo da bude bilo kakvog zagađenja životne sredine. Ako se zna da tona litijuma koji se dobija iz jadarita na svjetskom tržištu košta oko 5.000 evra, onda nije teško naslutiti o kakvom potencijalu se radi.

Ovaj mineral, odnosno litijum koji je sadržan u njemu spada u najtraženiji element u proizvodnji baterija za električne i hibridne automobile, mobilne telefone, prenosive računare i druge elektronske uređaje a zajedno sa borom ima primjenu u raketnom programu, avio i svemirskoj industriji.

Poslije ovih informacija žitelje valjevskog kraja, još uvijek, nije zahvatila „jadaritska groznica”. Doduše, prisutno je njihovo interesovanje o mjestima na kojima će se uraditi istraživanja. U međuvremenu pojedini žitelji iz sela Osladića u blizini Valjevske Kamenice već „pouzdano” znaju da će prva bušotina biti na Kuzmanovića imanju.

Pominju se traganja i na samoj trasi željezničke pruge Valjevo–Loznica, koja se gradi više od sto godina. Ako se pronađe jadarit niko, kako smo čuli, neće biti protiv da spajanje ova dva grada kolosekom potraje još jedan vijek. Jer, jadarit će sve pozlatiti.

„Srpski kriptonit“ pronađen kod Loznice

 

Kompanija Rio tinto je nedaleko od Loznice, u dolini reke Jadar, obavljajući geološka istraživanja omogućena koncesijom, pronašla novi mineral koji je dobio ime jadarit, a sadrži litijum i bor, što je 2007. objavljeno kao izuzetno svjetsko otkriće.

 
Tokom geoloških istraživanja otkriven je mineral po sastavu sličan kriptonitu, koji je ranije ”postojao” jedino u stripu i filmskim dogodovštinama Supermena. Politika

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!