Capital.ba

I Hrvatski rejting bi mogao u smeće

03.12.2011. / 8:55

ZAGREB, Novinska agencija Rojters upozorava da Hrvatska mora hitno da konsoliduje javne finansije ukoliko želi da izbjegne snižavanje kreditnog rejtinga na “junk” nivo.

U Rojtersu naglašavaju da je nužna reforma državne administracije i poboljšanje preduzetničke klime u toj zemlji.
Agencija napominje da su prave ekonomske i političke reforme u Hrvatskoj počele 2000. godine, kada je zahvaljujući procvatu turizma i državnog ulaganja ekonomija rasla po stopi od četiri do pet odsto.
Dodaje se da Hrvatska zbog globalne krize ove godine očekuje rast manji od jedan odsto i da je “izvjesno da će i dogodine stagnirati ili opet potonuti u recesiju ukoliko nova vlada odmah ne pokrene nužne reforme”.

Naglašavaju i da je nekada impozantni sektor brodogradnje danas na izdisaju i jedva preživljava, dok su najprofitabilniji sektori – bankarstvo i telekomunikacije – u rukama stranih kompanija.

U Rojtersu zaključuju da se kunom rukovodi vrlo precizno u odnosu na evro i da bi Hrvatska do kraja ove decenije mogla da pokuša da uvede evro kao valutu, iako zasad ne postoje službeni planovi za tako nešto, prenose agencije.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!