-
-
-
Meso je od početa godine poskupjelo za 12 odsto
-
„Mujanić“ godišnje uveze 4.500 do 5.000 teladi
-
-
SARAJEVO – U Bosni i Hercegovini se na godišnjem nivou proizvede manje od desetine potrebnog mesa za domaće tržište, procjena je vlasnika Mesne industrije „Mujanić“ Fuada Mujanića.
Preostala roba uvozi se uglavnom iz EU i u najvećoj mjeri radi se o svježem mesu, kaže naš sagovornik. Teletine, domaće, kaže skoro da i nema, a i ono što ima ne stigne u mesnice i trgovine.
Mujanić za CAPITAL otkriva da je meso od početka ove godine poskupjelo za 12 odsto, dok je tokom cijele 2024. poskupljenje dostiglo 18 procenata.
Cijeli razgovor sa Fuadom Mujanićem možete pogledati na ovom linku.
CAPITAL: Čime se bavite?
Mujanić: Proizvodnjom, preradom i prodajom mesa i mesnih proizvoda. Imamo restoran, motel, gril, ali primarna djelatnost nam je mesarstvo. Do početka ove godine smo imali deset mesnica, jednu smo zatvorili.
CAPITAL: Kada se poredite sa drugim mesarima, gdje ste vi?
Mujanić: Ja smatram da sam među većim mesarima i sigurno se smatram najkompetentnijim mesarem u BIH. Zašto? Imamo svoju vlastitu klaonicu, svoje kamione za prevoz, imamo svoje maloprodajne jedinice i sertifikate ISO HACAP, 9001 i Halal. Naš godišnji prihod je oko 32 miliona KM.

CAPITAL: Koliko Mesna industrija „Mujanić“ ima zaposlenih?
Mujanić: Nešto više od sto, trebali smo imati i više, ali zbog novonastalih okolnosti, prije svega neradne nedjelje, to je taj broj.
CAPITAL: Koliko uvezete mesa godišnje?
Mujanić: Uvezemo otprilike 4.500 do 5.000 teladi težine od 80 do 110 kg. Uvozili smo i nešto junetine, dok govedinu uvozimo samo u zimskom periodu, po 20 tona mesa sedmično.
Domaće teletine skoro da nema
CAPITAL: Koliko se u BiH proizvede mesa za domaće tržište?
Mujanić: U BiH možemo da proizvedemo mesa za tri dana mjesečno ili godišnje za mjesec dana. Mi trenutno u BIH imamo zaliha mesa za tri dana, ali imamo potencijal da proizvedemo, pa čak i da izvezemo.
Što se tiče domaće teletine, nje skoro da nema nikako. To su sasvim male količine. To što ima se podijeli među prijateljima. Kažu domaća roba, to je roba za koju nema fiskalni račun i tu je država zakinuta za 17 odsto.
CAPITAL: Jeste li zadovoljni poreskim sistemom u BIH?
Mujanić: Ostavljeno je prostora za kladionice koje nisu u PDV sistemu. Moramo se zapitati čije su to kladionice. Čuo sam da je njihov promet njihov 1,7 milijardi KM. Na hrani PDV treba da bude pet odsto. Toliko je u Makedoniji, mislim da je u Srbiji devet odsto, u Hrvatskoj je pet procenata. Kada je luksuz u pitanju – „udri“! Mora li čovjek da vozi auto od pola miliona KM?
CAPITAL: Kad ste otvorili prvu mesnicu i gdje?
Mujanić: Prvu mesaru sam otvorio prije rata, 1984. godine u Čelincu kod Banjaluke. Poslije rata smo došao u Sarajevo i 1998. godine smo brat i ja krenuli zajedno, ali smo se 2016. godine podijelili i danas smo, hvala Bogu, obojica smo uspješni, imamo dobre firme.
CAPITAL: Sve goste pitamo, da li ste ikada bili u minusu?
Mujanić: Kao firma nikada nismo bili u minusu, samo nam je restoran u koroni bio u velikom minusu. Firma kao firma, nije nikada. Ako dođem do minusa nisam uspješan ni direktor, ni vlasnik. Mora se uvijek misliti pozitivno, naprijed gledati, vidjeti šta iza dva brda leži.
CAPITAL: Kolika vam je dobit bila prošle godine?
Mujanić: Firma je profitirala oko 2,1 miliona. To je jedna od dobrih godina. Prošle godine smo imali ulaganja oko 3,5 miliona KM. Prirodno smo rasli od šest do osam miliona maraka. Toliko imamo inflacije u mesu, ono poskupi to je inflacija. Za prošlu godinu smo izračunali da je bilo povećanje cijena od 18 odsto, a od početka ove godine je već zabilježeno 12 odsto. To je strahovito mnogo.
CAPITAL: Na kraju, jedan praktičan savjet. Koliko meso stoji u mesnici? A koliko može stajati u frižideru?
Mujanić: Meso u mesari može da stoji najduže 72 sata. Svježe meso u malom frižideru može da stoji i do tri – četiri dana nakon mesare, ali ja bih preporučio da se iskoristi u prva dva dana. A proizvodi, samo se držite roka sa deklaracije.
U podcastu „Nikad u minusu“ Fuad Mujanić otvoreno govori o uvozu mesa u BiH, kvalitetu mesa u mesarama, te da odgovara na pitanje, šta će se dogoditi ako se otvori uvoz mesa iz Paragvaja na tržište BiH.
Serijal pratite na:
- Portal: https://capital.ba/
- YouTube:https://www.youtube.com/watch?v=KoVWT02IZCY
- Facebook: https://www.facebook.com/capital.ba/
- Instagram: https://www.instagram.com/capital.ba/