BANJALUKA, Preduzeća u RS iz područja ugostiteljstva i hotelijerstva, te pružanja smještaja, kao i pripreme i usluživanja hrane tokom prošle godine imala su najmanje troškove rada po svakom zaposlenom, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.
Kako su pojasnili iz Zavoda, jedan radnik u ovom sektoru poslodavca je lani, u prosjeku, koštao 9.966 maraka.
Kada je riječ o tim djelatnostima, lani su u njima, prema podacima statističara, bila zaposlena 1.874 radnika.
Ostvareni promet iznosio je oko 64 miliona maraka, ali od toga radnici, kako ističu sindikalci, nisu imali veliku korist.
Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, kaže da radnici u ovom sektoru vrijede mnogo više nego što ih poslodavci plaćaju.
Decenijama, a ne godinama, kaže Savanović, radnici u ugostiteljstvu su najslabije plaćeni.
“Mislim da to nije opravdano”, poručuje predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS.
Savanović pojašnjava da je problem u tome što je mnogo nezaposlenih i da ljudi rade za bagatelu.
“Danas vam je konobar i onaj ko je inženjer i ko je varilac. Svi danas po kafićima mogu biti konobari. Dakle, najveći problem je prevelik broj ljudi na birou”, ističe Savanović, koji dodaje da je posao u ugostiteljstvu veoma težak.
Milan S., konobar iz Banjaluke, žali se da već godinama radi za “mršavu” dnevnicu koja mu, kako ističe, nije dovoljna ni da sebi plati dva obroka i kutiju cigareta.
“Ali, šta ću, ko me pita? Volio bih da mogu naći neki drugi posao, ali nema šanse. Bolje mi je i ovako, zaraditi koji ‘dinar’, nego ležati kod kuće i gledati u roditelje da mi nešto daju”, ističe ovaj konobar.
Sa druge strane, Dragana Šobot, sekretar Udruženja trgovine, turizma i ugostiteljstva pri Privrednoj komori RS, kaže da svi treba da budu svjesni kakva je trenutno situacija, te poručuje da u ugostiteljstvu poslodavci imaju ograničene prihode.
“Sa prihodima su u vezi i mogućnosti za isplatu radnika. Situacija je takva zbog privrednog stanja kakvo je sada. Vjerujem da je svima u cilju da imaju zadovoljne radnike, a posebno kada je ugostiteljstvo u pitanju, jer zadovoljan radnik u tom sektoru drugačije će da usluži goste”, navodi Šobotova.
Samim time će, pojašnjava ona, i gost biti zadovoljan i doći će ponovo.
“Treba imati na umu i druge troškove koje imaju poslodavci. Ja mislim da je jednostavno situacija takva, a da su bolje okolnosti, i radnici bi dobijali veće plate. Nadamo se da će biti bolje”, poručila je Šobotova.
Zaposleni u Republičkom zavodu za statistiku izračunali su da su lani najveće troškove rada po zaposlenom imala preduzeća u područjima Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (26.923 KM po jednom radniku na godišnjem nivou) i Informacije i komunikacije (25.476 KM po jednom radniku godišnje). Nezavisne novine