BERN, Prošle godine su građani Švajcarske u prosjeku potrošili 2.878 franaka za obroke i pića u restoranima, što je oko 7,90 franaka dnevno, i nešto manje u odnosu na 2012. godinu, pokazuje statistika udruženja GastroSuis (GastroSuisse).
U 2012. je prosječni Švajcarac potrošio u restoranima 2.988 franaka.
Tradicionalni restorani su na čelu sa stanovišta visine troškova, naročito kod klijenata starosti od 50 do 74 godine, sa prometom od 7,8 milijardi franaka u 2013, što je 35 odsto ukupnog prometa u ovom sektoru, prenio je švajcarski list “20 minit“.
Slijede restorani brze hrane u kojima su Švajcarci prošle godine potrošili 2,6 milijardi franaka, zatim poslovni restorani sa 1,2 milijarde, precizira se u izvještaju ovog udruženja.
Kako se navodi, među posjetiocima restorana i drugih gastronomskih objekata, ima više muškaraca, na koje se odnosi 57 odsto svih obroka. Oni su takođe trošili nešto više po obroku, 15 franaka prosječno, za razliku od žena čija je prosječna potrošnja bila 14 franaka.
Što se vrste obroka tiče, razni dodaci glavnim jelima imaju najveći udio u ukupnom broju konzumiranih obroka (26 odsto), a slijede porcije mesa (21 odsto), gdje dominatno mjesto zauzimaju govedina (30 odsto) i svinjetina (24 odsto).
Među dodacima najčešće se naručuju salate (26 odsto) i prilozi od povrća (24 odsto), a potom pomfrit (17 odsto).
Što se dezerta tiče, Švajcarci najradije konzumiraju sladoled (24 odsto), zatim kolače i pite (13 odsto) i slatke kremove (11 odsto).
Najpopularniji topli napitak ostaje kafa (85 odsto), a među zaslađenim pićima najomiljenija je koka-kola (64 odsto).
Od alkoholnih pića, najviše se poručuje pivo (35 odsto) i crveno vino (34 odsto).
GastroSuis takođe navodi da je tendencija opadanja broja noćenja u hotelijerstvu usporena, pa je u 2013. došlo do rasta od 2,5 odsto u ukupnom broju noćenja, na 857.610. Povećanje se posebno odnosi na strane goste (+3,5 odsto).
Najzad, kao posljedica nepovoljnog ekonomskog okruženja, sektor je u prošloj godini izgubio 2.586 radnih mjesta, ali je situacija svakako manje dramatična nego u 2011, kada je ugašeno 10.000 radnih mjesta u ovoj branši.
Ipak, sektor hotela i restorana u Švajcarskoj ostaje četvrti sektor po broju zaposlenih, sa blizu 210.000 ljudi, podsjeća GastroSuis, prenose agencije.