ZAGREB, Mesna industrija Gavrilović će opstati, ali će dio proizvodnje ipak preseliti u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, potvrdio je vlasnik Đuro Gavrilović.
On je, poslije spekulacija da je firma u ozbiljnim problemima, poručio da Gavrilović opstaje, a da će ubuduće proizvoditi samo mesne prerađevine, trajne salame, paštete, šunku i hrenovke.
Iako Gavrilović smanjenje kapaciteta opravdava racionalnim odlukama zasnovanim na preciznim poslovnim analizama, uz podsjećanje da ni u Evropi više ne postoje kompanije koje se bave i primarnom proizvodnjom i preradom, i logistikom – činjenica je da ni u Petrinji više nema starog sjaja nekadašnjeg prehrambenog giganta, piše “Večernji list”.
Štaviše, u Petrinji je zatvorena nekada prva, a danas posljednja mesara Gavrilović. Firma se povukla iz pazinskog Purisa, poslije bezuspješnog pokušaja da to preduzeće obnovi. Puris je, tvrde u kompaniji, slomila kriza, pad potrošnje, ali i konkurencija.
Uslijedila je rasprodaja prodavnica Dinova-Dione. Čak 42 radnje u Dalmaciji i centralnoj Hrvatskoj, s radnicima, prošle godine u septembru, preuzeli su Ribola i Gavranović, a u okviru restrukturiranja Dione, 13 prodavnica i skladište na Rabu, sa stotinak zaposlenih, u decembru je preuzeo Konzum. Neslužbeni izvor tvrdi da i preostale radnje Dione čekaju novog vlasnika, i to inostranog.
“Svim radnicima osigurane su stimulativne otpremnine, što znači da im je ponuđeno i više nego što je zakonom određeno”, objašnjavaju u “Gavriloviću”.
Dio proizvodnje pod brendom “Gavrilović” preseljen je u Čitluk, u Hercegovini, gdje se ostvaruje promet od 5,5 miliona evra. Plan je da se jedan dio proizvodnje organizuje i u Srbiji, ali će većina asortimana u zemlje CEFTA, tržište od 27 miliona ljudi, koji dobro poznaju Gavrilovićev brend i proizvode, ići iz Čitluka, poručuju iz kompanije.
Da se ova mesna industrija nije prilagodila na vrijeme, neki proizvodi poslije hrvatskog ulaska u Evropsku uniju poskupjeli bi i do 50 odsto, zaključuje list. Tanjug


2 komentara
Molimo Vas da pročitate sledeća pravila prije komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]
Slucajno naođoh na ovaj clanak i sad mi je sve jasno. Gavrilovic i Čitluku? Namjeravala sam napisati da smo vase hrenovke redovno konzumirali od 1968 god. Do rata u BiH. Godinu poslije rata se pojavila Gavrilovic pasteta pa smo pojurili u prodavnicu (samo jednu) da je kupimo. Potom su se polako pojavile i hrenovke, ukus je bio – nikakav. Kupovalo se tu i tamo, iz navike, a i sumnje u kvalitetu nepoznatih firmi. Godinu dana ja nisam uzimala zbog dijabetesa i tihog mozdanog udara, a i poskupljenja sa 1,35 € na 2,10 €. Prije dva dana, ponese me zelja, a bolje da nije, te kupih pakovanje od dva para. Skuvala, probala, ukus je odvratan, ogavan, nikakav. žao mi je sto sam ovo napisala, žao mi je što vasa irma vise nije Gigant, ono sto znam je to da ce ukus svih proizvoda za EU biti puno bolji.
Ne postoji Gavrilovićev pogon u Čitluku. Za njih radi jedna firma koja je dosta puna mijenjala imena, a mislim da se sad zove Pego (nekad Gipi etc.). Slažem se da kvalitet nije na nekadašnjem nivou, ali rijetko je šta nažalost zadržalo nekadašnji kvalitet.
Btw. između Čitluka i Ljubuškog se uskoro otvara novi pogon mesne industrije Braća Pivac iz Hrvatske.