BEČ, U austrijskoj prijestonici Beču pokrenuta je kampanja u cilju smanjenja količine hrane koja završi na otpadu.
Svake godine u Beču glavni prehrambeni artikli u vrijednosti od oko 400 evra završe na otpadu, što je oko 70.000 tona bačene jestive hrane.
Cilj nove kampanje jeste da ljudi postanu svjesni tog problema i da se edukuju kako da izbjegnu bacanje hrane.
Ministar za zaštitu čovjekove okoline Uli Sima istakla je da je težište kampanje, osim etičkog aspekta, i na ekonomskim i ekološkim posljedicama ovakvog načina ponašanja potrošača.
Oko 14 odsto otpada u Beču je od hrane i to se može izbjeći, a mnogi proizvodi budu bačeni i prije isteka roka trajanja, kaže ona.
Felisitar Šnajder sa Univerziteta prirodnih nauka kaže da prehrambeni proizvodi koriste resurse upravo kroz proces proizvodnje, na primjer 15.000 litara vode koristi se za dobijanje jednog kilograma govedine, a za jedan kilogram jabuka potrebno je 700 litara vode.
Osim otpada, na okolinu negativne posljedice ostavljaju i mineralna đubriva i pesticidi.
U Beču se ostaci hrane često daju socijalnim ustanovama. Svake godine, 2.252 tone jestive hrane donira se socijalnim institucijama u Beču posredstvom velikog broja različitih projekata.